divendres, 15 d’abril del 2011

L'eixample i el pla Cerdà

EL PLA CERDÀ
 
    El pla cerdà va ser un projecte pioner en l’evolució del urbanisme modern. Consisteix en un pla de reforma de l’eixample, un dels deu districtes de Barcelona, format per sis barris (nova esquerra de l’eixample, antiga esquerra de l’eixample, dreta eixample, Sagrada Família, Fort pienc, Sant Antoni). La intenció, era, enderrocar una Barcelona emmurallada, i “crear-ne” una de nova. L’arquitecte Ildefons Cerdà va dissenyar una quadrícula, creuada només per grans avingudes que travessaven les illes en diagonal. Amb la intenció de crear una ciutat ortogonal.

PLÀNOL DE L’EIXAMPLE ABANS DEL PLA CERDÀ








PLÀNOL DEL PLA CERDÀ





Cerdà pensava en una ciutat plena d’espais verds i carrers amples. En principi, havia d’haver-hi un pati interior o zona verda a l’interior de cada illa, incloent també hospitals, esglésies, un cementiri i un bosc. També tenint en compte com aprofitar l’aigua dels rius, i millorant la circulació del transport públic.

El pla cerdà era “idíl·lic” sobre un plànol, però en una realitat, va presentar avantatges, i també inconvenients. Pràcticament tots aquests patis interiors, que havia d’haver a l’interior de cada cruïlla, es van substituir per habitatges, ja que econòmicament no sortia a compte, per tant, es van reduir els espais verds.

Gràcies a aquest model de ciutat es poden afrontar positivament problemes de circulació gràcies a la xarxa viària, per exemple.


PLÀNOL ACTUAL

 



Cracterístiques de l’eixample

Comparant l’eixampla d’Ildefons Cerdà, amb la d’una Barcelona anterior a la seva remodelació, entre les principals novetats, trobem illes octogonals que incorporen els xamfrans per facilitar la circulació.
Des del punt de vista urbanístic, destaca l’equilibri vianants - automòbils, les voreres generoses en arbres, els carrers de direcció única i les grans avingudes que travessen la quadrícula, els passeigs, les rambles, les places, els parcs, les façanes diverses amb balcons i les portes d’alguns edificis.


Altres plànols que es van presentar al concurs del creixement de la ciutat de Barcelona:


Plànol presentat l’any 1890, per l’ajuntament de Barcelona.

Plànol presentat l’any1859, per Antoni Rovira i Trias.

Plànol presentat l’any 1859, per Francesc Soler i Glòria.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada